Som terapeut har jeg i stigende grad oplevet, at mange store drenge og unge mænd har vanskeligt ved at træde ind i voksenlivet og påtage sig en rolle som voksne mænd. Disse vanskeligheder kan komme til udtryk som depression, angst eller krise og kan følge de unge i mange år. De kan for eksempel have en dyb angst for ikke at være gode nok, som gør det vanskeligt at træde ind i den fulde rolle som voksne mænd. Samtidig oplever mange unge mænd, at samfundet har fået et negativt syn på maskulinitet og mænds rolle, hvilket kan skabe forvirring eller modstand hos de unge, der måske ikke helt ved, hvordan de skal navigere i den nye tid.
På den baggrund blev jeg interesseret i, hvordan nogle unge mænds psykiske udfordringer måske i virkeligheden var udtryk for, at de havde svært ved overgangen til voksenlivet, og hvordan jeg bedst kunne hjælpe dem som terapeut. Det førte til, at jeg begyndte at indarbejde elementer af de gamle overgangsritualer i psykoterapien med disse klienter, hvilket viste sig at have en effekt. Terapien hjælper dem både med at integrere deres maskuline og feminine sider på en måde, der er meningsfuld for dem og ikke nødvendigvis er bundet op på industrisamfundets traditionelle forestillinger om, hvad det betyder at være mand.
Jeg har skrevet om psykoterapi som overgangsritual i artiklen "Rejsen fra dreng til mand", publiceret i Tidsskrift for Psykoterapi i 2024. I denne artikel udforsker jeg, hvordan psykoterapi kan fungere som et moderne overgangsritual, der hjælper drenge og unge mænd med at navigere livets overgange og udvikle en dybere forståelse af sig selv. Jeg argumenterer for, at psykoterapi kan tilbyde strukturerede rammer, som minder om traditionelle overgangsritualer, og dermed støtte klienter i deres personlige udvikling og transformation.
Min brug af psykoterapi som overgangsritual kan have stor værdi for unge mænd, da den giver en meningsfuld ramme for deres udvikling. Overgangen fra dreng til mand indebærer ofte en dyb identitetssøgen, hvor mange unge forsøger at finde ud af, hvem de er, hvad deres værdier er, og hvordan de ønsker at forme deres liv. Psykoterapi kan give dem et refleksionsrum til at forstå sig selv bedre og arbejde med deres personlige udvikling.
Samtidig kan terapien hjælpe med at bearbejde usikkerheder og følelsesmæssige udfordringer, som ofte følger med overgangen til voksenlivet. Mange unge mænd kæmper med samfundets forventninger til maskulinitet, deres plads i relationer og de krav, de stiller til sig selv. Psykoterapi kan være et trygt rum til at udforske og håndtere disse udfordringer uden frygt for at blive dømt. Derudover har traditionelle overgangsritualer ofte involveret ældre mænd, der guider de yngre generationer. Psykoterapi kan fungere på en lignende måde, hvor terapeuten skaber en vejledende relation, som kan hjælpe den unge mand med at navigere i livets overgange. På denne måde bliver terapien ikke blot et sted for at håndtere problemer, men en vej til modning.
Det er ikke alle unge mænd, der kæmper med depression, angst og krise, men de kan stadig have udfordringer ved overgangen til voksenlivet. Det moderne overgangsritual kan i høj grad overføres til coaching, især for unge mænd, der står over for vigtige livsovergange.
Coaching kan fungere som et moderne overgangsritual, hvor den unge mand guides gennem refleksion og handling for at udvikle sig personligt og professionelt. Gennem coaching kan unge mænd udvikle selvtillid, handlekraft og evnen til at træffe beslutninger, hvilket kan gøre overgangen til voksenlivet mere bevidst og målrettet.
Du kan læse artiklen gratis her
Anders Dræby integrerende og eksistentiel terapi, supervision og coaching
E-mail: anders@livsduelig.com
Tlf.: 30487320
Adresse: Østerbrogade 56D, st / 2100 København Ø
Copyright Anders Dræby © All Rights Reserved
Icon by Vectecy, text by Anders Dræby